• Crnogorski
  • English

Obilježen 21. novembar – Dan opštine Tivat

21 nov 2020

Tivat danas slavi 21. novembar – Dan opštine. Ovim je povodom, u skladu sa svim propisanim mjerama, organizovan manji broj tradicionalnih svečanih događaja.

Delegacija Opštine Tivat koju su činili predsjednik opštine Željko Komnenović, predsjednik SO dr Andrija Petković i potpredsjednik opštine Goran Božović, zajedno sa delegacijom OBNOR-a i Mornarice Vojske Crne Gore, položile su vijenac na spomenik Palim borcima kod nekadašnjeg objekta „Stare škole“. Predsjednik opštine Tivat simbolično je, pred zgradom Opštine, državnu zastavu predao odredu Bokeljske mornarice. Zbog epidemioloških okolnosti, ove godine izostala je svečana sjednica Skuštine opštine, ali i tradicionalni defile u kojem učestvuju Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, mažoretke i Bokeljska mornarica.

U sklopu proslave Dana opštine uručene su i novčane nagrade najboljim tivatskim studentima: Milici Šćepanović, Dijani Malinić, Jovani Ivanović, Tamari Đukić, Valeriji Vuksanović i Petru Popadiću. „Veliki ljudi su govorili da jedino što je neuništivo je ideja. A ideja je da lokalna uprava, ova današnja, ulaže u ono što se zove znanje i zalaganje. Vi svi sa prosjekom studija 9,5 dokazali ste da ste i radni i talentovani i da je budućnost, prije svega vas, i ovog grada pred vama. Naš cilj je da svi vi imate perspektivu da se vratite ovom gradu, da doprinesete njegovom ekonomskom i kulturnom razvoju i da date svoj doprinos u nečemu što se zove budućnost Tivta“, kazao je Komnenović, uručujući nagrade najboljima.

Predstavnike lokalne uprave i medije, u ime nagrađenih pozdravila je Milica Šćepanović: „Ova godina svakako da je donijela sa sobom mnogo promjena, kako na našem privatnom tako i na profesionalnom planu, stoga se iskreno radujem ovoj nagradi koju ću posebno pamtiti i ubilježiti je u red bibliografskih jedinica života, koji će obojiti ovu godinu i zauvijek podsjećati na to da ovaj grad i dalje misli na mene i na sve nas, kao što je to oduvijek i radio”.

Iskreno se nadam da će nam naredna godina, donijeti prijeko potrebno rješenje epidemiološke krize izazvane koronavirusom – kako bismo se vratili uobičajenim životnim tokovima, kako bismo ponovo osjetili sigurnost, kako bismo što prije dočekali kraj narastajuće ekonomske  krize”, kazao je predsjednik opštine u svojoj čestitki građanima i poželio, “da naredni 21. novembar dočekamo u zdravlju, u slozi, društvenoj i finansijskoj stabilnosti, svjedočeći prosperitetu našeg grada i boljem životu svih nas”.

U čestitki predsjednika SO Tivat dr Andrije Petkovića stoji da je 21. novembar dan kada je narod Tivta uklonio najveće zlo XX vijeka, fašizam: “Danas, se suočavamo sa novim izazovima, ali nikako ne smijemo da zaboravimo tu prošlost u kojoj su naši preci žrtvovali sve… Suočavamo se sa problemima, suočavamo se sa epidemijom koronavirusa, suočavamo se sa nedostatkom novca, ali ipak moramo uvijek da se sjetimo kako je bilo njima.” On je čestitajući građanima Dan grada podsjetio na tradiciju igranja Bokeljskog kola, na važnost jedinstva, multikonfesionalnosti i multietničnosti, koje ono simbolički nosi.

„Sa požutjelih stranica“ – Tivat kakav je nekada bio

21 nov 2020

Već četvrtu godinu za redom povodom Dana opštine Tivat, a kao dio programa “Novembarskih dana”, Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat izdaje časopis “Sa požutjelih stranica”.

Tema ovogodišnjeg broja je pozorišni život u Tivtu kroz vrijeme.

Uređivački tim čine mr Dubravka Nikčević, Ana Ivanović i Slavko Krstović.

Četvrto izdanje „Sa požutjelih stranica“ sadrži originalne tekstove i fotografije iz prošlog vijeka, koji će starije sugrađane podsjetiti na davno prohujala vremena. Mlađi će pak, steći uvid u ondašnje prilike i kako je kroz entuzijazam, volju i ljubav moguće prikazati kulturu.

Štampano izdanje ovog časopisa, svi koji to žele, mogu preuzeti na portirnici Opštine Tivat ili u PDF formatu na linku niže.

Sa požutjelih stranica – detaljnije

Čestitka predsjednika opštine Željka Komnenovića, povodom Dana opštine Tivat

20 nov 2020

Dragi sugrađani,

Čestitam Vam 21. novembar, dan Opštine Tivat, koji slavimo u sjećanje na dan kada je Tivat oslobođen od okupatora, u suton jednog od najvećih svjetskih sukoba. Od tada, pa do danas, uvjerili smo se, Tivćanima ne manjka hrabrosti i slobodarskog duha. Čuvajmo taj plamen i za generacije koje dolaze.

Iskreno se nadam da će nam naredna godina, donijeti prijeko potrebno rješenje epidemiološke krize izazvane koronavirusom – kako bismo se vratili uobičajenim životnim tokovima, kako bismo ponovo osjetili sigurnost, kako bismo što prije dočekali kraj narastajuće ekonomske krize.

Dragi Tivćani, želim da naredni 21. novembar dočekamo u zdravlju, u slozi, društvenoj i finansijskoj stabilnosti, svjedočeći prosperitetu našeg grada i boljem životu svih nas. Čestitam i onim sugrađanima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja!

Živjeli!

Čestitka predsjednika Skupštine opštine dr Andrije Petkovića, povodom Dana opštine Tivat

20 nov 2020

Drage sugrađanke i sugrađani,

21. novembar je dan kada je narod Tivta uklonio najveće zlo XX vijeka, fašizam. Danas, se suočavamo sa novim izazovima, ali nikako ne smijemo da zaboravimo tu prošlost u kojoj su naši preci žrtvovali sve, za nas, da bi bili onakvi kakvi jesmo. Suočavamo se sa problemima, suočavamo se sa epidemijom koronavirusa, suočavamo se sa nedostatkom novca, ali ipak moramo uvijek da se sjetimo kako je bilo njima.

Na ovogodišnjoj proslavi nažalost nećemo biti u prilici da gledamo i slušamo kolo Bokeljske mornarice, ali vjerujem da smo sada u ovim teškim vremenima svi mi, prepoznali bogatstvo koje multikonfesionalnost i multietničnost Tivta nudi. I kažem nećemo slušati Bokeljsko kolo, ali ovu čestitku ne mogu da završim nikako drugačije nego jednom zajedničkom porukom za sve nas, ma koje vjere i ma koje nacije bili:

Uljezimo svi u kolo, rukama ruke pružimo,

pokažimo svima okolo da slogu bratsku vriježimo.

Zapjevajmo uz prigodu i mi ko naši đedovi,

da u rodu, ne zaludu, jedne smo majke sinovi.”

dr Andrija Petković,

Predsjednik Skupštine opštine Tivat

Partneri